Het Mowhawk-camerasysteem heeft de Innovatie Award van De Groene Sector Vakbeurs gewonnen. Deze techniek lokaliseert bermafval en ongewenste planten op basis van beeldherkenning en meet de gewasstand. Gekoppeld aan plaatsspecifiek werken is dit een goede hulp voor natuurinclusief bermbeheer. Wim van Breda ontwikkelt deze techniek samen met Datacadabra door en brengt die op de markt.

Wim van Breda had de eer de Gouden Grasmaaier van de vakjury in ontvangst te nemen. De Mowhawk was een van de drie genomineerden in de categorie Tuin & park-mechanisatie. De andere genomineerden waren de biologisch afbreekbare Greenline-maaidraad waarmee wordt voorkomen dat er microplastics in de natuur achterblijven en de Maredo STrac 700-werktuigendrager die uit te rusten is met een doorzaaier, verticuteerder, beluchter en frees. De Maredo STrac 700 wordt verkocht door Jean Heybroek.

De Mowhawk is ontwikkeld door softwarebedrijf Datacadabra in Enschede in opdracht van de provincie Overijssel. Datacadabra maakt voor meerdere toepassingen gebruik van computer vision. Met deze techniek worden automatisch objecten in camerabeelden herkend en zo kan op basis van de detectie het bermmaaisel gericht worden geselecteerd. Deze big data kan als bewijsvoering naar opdrachtgevers dienen en helpt ook de gemaaide vegetatie te classificeren. Dit alles kan bijdragen aan een natuurinclusieve en circulaire toekomst. Het systeem is voor het eerst in 2020 al in de praktijk getest en ingezet op een Herder-arm door cumelabedrijf Jelle Bijlsma in Giekerk. Wim van Breda brengt dit product op de markt. Momenteel is het bedrijf met de ontwikkelaar en nu samenwerkingspartner Datacadabra de Mowhawk aan het doorontwikkelen. De camera is inmiddels op bijna alle maaicombinaties te gebruiken en het aantal detectiemodellen wordt vergroot.

Tekst: Gert Vreemann / Cumela

Wilt u meer weten?

Neem contact met mij op: 0345-585050