Een nieuwe manier om nog natuurvriendelijker te werken!

Nederland is een enorm netwerk van watergangen

In Nederland hebben we ongeveer 225.000 kilometer aan watergangen. Als laagland zijn we voor onze veiligheid continue afhankelijk van sloten, kanalen, meren en vele andere soorten watergangen. Voor een goede doorstroom heeft het reinigen van al deze watergangen een hoge prioriteit, zodat we ook bij hoog water droge voeten houden. Een veel gebruikt werktuig voor deze werkzaamheden is de traditionele maaikorf. Bij deze werkzaamheden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het voortbestaan van onze flora en fauna, maar is ondanks de ecologische manier van werken, de vissterfte een moeilijk te voorkomen factor.

De Fish Protector MK-01 voorkomt vissterfte

De firma Gebr. Tolenaars BV uit Nieuwendijk heeft met de Fish Protector MK-01 daar nu een slim hulpmiddel voor bedacht. De oplossing bestaat uit stroboscooplampen die op de maaikorf gemonteerd worden. De lichtflitsen die deze lampen veroorzaken, maken de vissen alert en geven de vissen een schrikreactie en daarmee de kans om vroegtijdig te vluchten. De set bestaat uit vier lampen, waarmee naar iedere hoek de lichtflitsen uitgestraald worden. Diverse praktijkvoorbeelden hebben al bewezen dat de Fish Protector MK-01 een aanzienlijke bijdrage levert in de vermindering van de hoeveelheid vissen op de waterkant.

Met deze nieuwe nieuwe technologie is het mogelijk om een belangrijke bijdrage te leveren aan het opvolgen van de Gedragscode Wet Natuurbescherming voor Waterschappen. Wim van Breda BV is een officiƫle verdeler van dit product van Gebr. Tolenaars BV.